Unilever,logo

Unilever N.V. Multinationale onderneming

Unilever is in 1930 opgericht door twee bestaande bedrijven. Allereerst het bedrijf Margarine Unie. Het bedrijf van Nederlandse oorsprong fuseerde met het Engelse Lever Brothers. Voor beide bedrijven was er voordeel te behalen bij een fusie.

Unilever was geboren

Lever Brothers  was de eerste partij die zeep wist te maken van plantaardige oliën. Om deze zepen te maken, gebruikte ze grondstoffen die Margarine Unie ook gebruikte bij het maken margarine. Daarnaast richtte beide partijen zich op een soortgelijke doelgroep. Het waren namelijk producten voor in het huishoudelijk gebruik. Ten slotte maakte de bedrijven gebruik van een soort gelijk distributie kanaal. Ze kwamen er achter dat wanneer ze samen zouden werken, ze er allebei baat bij zouden hebben.

Het Nederlandse bedrijf Margarine Unie had al ervaring op het gebied van fuseren. In 1927 kwamen namelijk twee concurrenten bij elkaar. Anton Jurgens en Samuel van den Bergh kwamen bij elkaar en vormden samen Margarine Unie. Het heeft slechts drie jaar gekost voordat de volgende fusie aanbod kwam. William Hesketh Lever verhandelde verschillende kruiden en zeep.  Later kwamen daar producten bij, namelijk vis, ijs en conserven.

Vandaag de dag

Het bedrijf is uitgegroeid tot een miljarden bedrijf. Zo hadden zij in 2015 een omzet van 53,3 miljard euro en waren ze actief in wel 180 verschillende landen. Ze hebben veel verschillende merken in handen. Dit zijn ook merken die met elkaar onderling concurreren. Denk bijvoorbeeld aan AXE, Dove en Rexona. Ook boter merken zijn met elkaar in strijd. Zo heeft Unilever de merken Zeeuws Meisje, Lätta, Bona en Brio.

Unilever heeft een heldere visie voor ogen. Zij willen niet alleen maar een winstgevend bedrijf zijn. Daarnaast willen ze een positief effect hebben op de rest van de wereld, om zo een duurzame toekomst op te bouwen. Dit doen ze door het nastreven van een duurzaam bedrijfsmodel die zij hebben ontwikkeld.