Ron Neele

Ron Neele

Geboren in Rotterdam op 23 april 1956. Hij is een geboren en getogen Rotterdammer en is een fervent fan voetbal en een Feyenoorder. Ron Neele heeft eerst zijn atheneum diploma gehaald en daarna zijn doctoraal in Rechten. Na de afronding van zijn studie is hij bij diverse bedrijven gaan werken en daarbij is hij directeur geweest bij Neele(-Vat) Logistics. In 1979 is Ron Neele getrouwd en is hij vader van twee kinderen. In 2016 is Ron Neele gepensioneerd en houdt hij zich bezig met het investeren in enkele projecten. Op het moment is hij ook bestuurslid bij Stichting BVV Rotterdam.

De jeugd van Ron Neele

Zijn jeugd begon allemaal op de middelbare school ‘Van Oldenbarneveldt’. Ron heeft hier zijn diploma behaald voor het atheneum in 1975. Hij is daarna doorgegaan bij Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hier is hij rechten gaan studeren. Voor deze studie heeft hij zijn doctoraal behaald in 1979. Dit was ook het jaar waar hij is getrouwd met zijn vrouw.

Carrière

In 1979 waar hij zijn doctoraal behaalde besloot Ron om direct te gaan werken. Aan de Universiteit Utrecht werd hij docent vennootschapsrecht. Dit was een zeer aangename periode maar het bedrijfsleven sprak hem toch steeds meer aan. In 1980 besloot hij daarom te gaan werken voor Cincinnati Milacron Vlaardingen. Hij begon hier als bedrijfsjurist en Hoofd HRM. Hij heeft hier zeven leerzame jaren gewerkt en is daarna gaan werken voor het bedrijf van zijn vader Neele Logistics.

Neele Logistics

In 1987 trad Ron in dienst bij Neele Logistics, waar hij de plaats innam van zijn vader als directeur en grootaandeelhouder. Hij was werkzaam bij Neele Logistics tot 2014. Dit jaar was namelijk het jaar waar de concurrent Vat Logistics fuseerde met Neele Logistics tot één logistieke dienstverlener: Neele-Vat Logistics. In dit nieuwe bedrijf werd hij de CEO en aandeelhouder. Hij trad af als CEO en is met pensioen gegaan in 2016. Ron investeert sindsdien alleen nog maar in enkele projecten.

 

Investeerder

Ron ging met pensioen in 2016, maar is nog welactief als investeerder. Hij investeert in diverse projecten om ze financieel en juridisch te kunnen steunen. Verder bemoeit hij zich niet verder met andere dagelijkse activiteiten. Hij is vooral bezig met het genieten van zijn pensioen en op afstand ondersteuning te geven wanneer het gaat om directie en beleid.

 

Maatschappelijke functies

Ron is naast alle diverse werkzaamheden bij verschillende bedrijven ook actief geweest als vrijwilliger. Dit deed hij bij meerdere maatschappelijke organisaties. Bij Fenex is hij onder andere vicevoorzitter geweest, voorzitter bij de Raad voor de Zeehavenlogistiek en voorzitter bij Samenwerkende Bedrijven Hoogvliet Gadering (SBHG). Naast de bovengenoemde organisaties is Ron ook bestuurslid geweest van een aantal organisaties, onder andere bij Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) en bij TLN.

 

Overwinningen, tegenslagen en prijzen

Ron beschouwt de gestage groei en het maatschappelijk ondernemen bij Neele Logistics als een aantal van zijn grootste overwinningen. Hiernaast heeft hij net als ieder ander ook tegenslagen meegemaakt en deze moeten verwerken. Hij heeft bijvoorbeeld zijn proefschrift ‘Internationaal Vennootschap’ niet afgemaakt. Op zakelijk vlak was het de juiste beslissing, de fusie van Neele-Vat Logistics viel hem persoonlijk wat tegen. Naast deze tegenslagen en overwinningen heeft hij ook prijzen gewonnen. Ron Neele won de tweede prijs in 2013 als ‘Ondernemer van het jaar Rotterdam’ en in 2015 de Caland Penning (Port of Rotterdam).