Hema,Logo

HEMA maakt het dagelijks leven makkelijker

HEMA is een van de grootste franchise aanbieders in Nederland. Op het moment bestaan er al 250 franchise ondernemingen van HEMA die verspreid zijn door Europa. HEMA heeft een totaal aantal vestigingen van 700 die dus ook door heel Europa zijn verspreid.

HEMA concept

De winkelketen is niet altijd zo groot geweest. Het begon voor HEMA allemaal bij de eerste vestiging in de Kalverstraat. Deze winkel werd geopend in het jaar 1926. Leo Meyer en Arthur Isaac    (de oprichters), wilde met deze winkel goedkope Nederlandse producten aanbieden. Het assortiment was in die tijd al erg breed georiënteerd. Zo hadden zij heel veel soorten producten, maar ze hadden van ieder product maar één soort. De winkel was door haar goedkope producten een winkel voor de armere . Rijke mensen wilde niet met de winkel worden geassocieerd.

In 1984 ging de winkelketen internationaal. Ze openende namelijk een filiaal in België. Langzaam maar zeker wist het bedrijf uit te breiden naar 700 vestigingen. Wekelijks komen er zo een 6 miljoen bezoekers in de winkels. Deze worden bediend door zo een 10.000 medewerkers. In de winkel worden nog steeds veel Nederlandse producten vertegenwoordigd. In de hoofdrol staat de welbekende rookworst. De winkelketen besloot deze namelijk als snack te verkopen en deze werd een ware klantentrekker. In het jaar 2007 besloot het Engelse Lion Capital de HEMA te kopen. Tot op heden is de keten nog steeds in het bezit van deze investeringsmaatschappij.

Overzicht

De vestigingen zijn verdeeld over heel Europa. Het grootste gedeelte van deze vestigingen bevind zich in Nederland zelf. Dit zijn er wel 540. De overige vestigingen zijn verdeeld over de landen: België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Luxemburg.

HEMA heeft afgelopen jaar een verlies geleden van 14,7 miljoen euro. Het ging mede door de crisis niet erg goed met de HEMA. Maar nu zitten ze weer in de groei en gaat het weer de goede kant op.