ABN,AMRO

ABN Amro retail, private & corporate banking

ABN Amro heeft roots tot in het jaar 1824. Het begon namelijk allemaal met de Nederlandse Handelmaatschappij, ook wel bekend als de NHM. Dit bedrijf werd opgericht door niemand minder dan Koning Willem de eerste.

ABN Amro fusies

Dit bedrijf heeft zelfstandig bestaan tot het jaar 1964. Toen fuseerde het bedrijf namelijk met de Twentsche Bank. Dit was fusie nummer één en ze vormden tezamen de Algemene Bank Nederland, ook wel bekend als ABN. Nu kan het al worden voorspelt dat het Amro gedeelte van de naam er nog bij moest komen. En dit gebeurde dan ook. In het zelfde jaar als dat van de eerste fusie, fuseerde nu ook de Amsterdamse en Rotterdamse bank. Deze vormden samen Amro. ABN Amro kwam bij elkaar in 1991.

Het bedrijf was zo succesvol, dat ze het succes ook gingen zoeken in het buitenland. Ze kochten twee banken in de Verenigde Staten op. Ook dit was een succes. Ze waren namelijk vier jaar lang de grootste buitenlandse bank in Amerika. Het buitenlandse avontuur van ABN Amro bleef niet alleen bij de Verenigde Staten. In Engeland kochten ze effectenhuizen en in Brazilië werden ook belangen gekocht. In het jaar 1999 kwam ABN in Italië terecht. Ze kochten belangen in Banca di Roma.

Verkopen

In het jaar 2006 stond de bank op zijn hoogte punt. In Europa was het namelijk de op zeven na grootste bank. Over de hele wereld gezien stond de bank op plek zeventien. Na dit jaartal heeft ABN al zijn buitenlandse belangen verkocht. Deze werden verkocht aan onder andere Fortis. Maar omdat de economie slecht ging, werd Fortis gedwongen om de gekochte bedrijfsonderdelen weer te verkopen.

In 2009 is de bank overgenomen door de staat, net als Fortis een jaar later. Het bedrijf ging hierna verder onder de naam ABN Amro Group. Ze zijn momenteel flink aan het bezuinigen bij het bedrijf. Zo worden er gedurende het komende jaar zo een 1500 banen geschrapt.